Droog houden


Dinsdagmiddag 5 juni omhelzen we Suzie extra stevig en worden we door Dickie de hond vanaf het balkon nagestaard. Haar blik is licht verwijtend maar ook wel berustend. Jaaa, probeer het dan maar eens droog te houden. Gelukkig zullen onze geweldige vrienden Dick en Marca heel goed voor haar zorgen.

"En, heb je al kamelen gespot?", roept onze vriend Gijs vanaf zijn boot de Ladina met een knik naar de rij knalgele jerrycans in ons gangboord. Het ziet er inderdaad uit alsof we op safari gaan, maar als ex motorbootvaarder schaam ik me nergens voor. Het rendez-vous is halverwege het Noordzeekanaal. Gijs en Ann bezorgen ons een zachte landing in ons reizende bestaan door de eerste twee weken met ons op te varen.

's Avonds weer afscheid, nu van Sam en zijn vriendin Daphne. Slik. We krijgen een tas vol leuke en handige cadeautjes mee.

Nu nog even onze weg vinden tussen tassen, lijnen, opladers, kaarten en kleren. Nog even wennen aan die taps toelopende postzegel die voor ons echtelijk bed doorgaat, nog even de tijd nemen om te oefenen met dat net aangeschafte angstaanjagend grote lichtweerzeil, en dan komt alles goed.

"Dit is niet mijn natuurlijke omgeving", bromt R de volgende ochtend als we vanuit IJmuiden de zee opvaren. De wind is harder dan we dachten en de golven laten de boot dansen - ook dit is even wennen. Het is wel prachtig weer, zonnig met wind uit het Noorden. Ideaal voor het eerste tochtje naar Scheveningen. Lekker zeilen uiteindelijk.

In Scheveningen staat Mark Slats op het punt te vertrekken. Hij doet mee aan de Golden Globe, een reprise van de beroemde zeilrace uit 1968. Robin Knox Johnson, Bernard Moitessier - legendarische namen die toen solo rond de wereld zeilden. De deelnemers van nu gebruiken dezelfde hulpmiddelen als toen, dus bijvoorbeeld een sextant in plaats van gps. Mark luistert naar muziek op cassettebandjes. Ik schud de zeer vriendelijke zeilheld de hand. "Waarom zeil je niet mee naar Falmouth?", zegt hij als hij onze boot ziet liggen. Leuk plan, maar we willen deze keer langs de Franse kust naar het zuiden. Dick Koopmans jr., de zoon van de ontwerper van onze Victoire, vertelt me van alles over de voorbereidingen voor Marks deelname aan de Golden Globe. Over de speciaal ontworpen enorme roeispanen bijvoorbeeld die Mark meeneemt. Misschien zien we hem nog bij de echte start in Les Sables d'Olonne, Bretagne op 1 juli. Echte held.

Recente berichten
Archief

Klik         als je liever een mail stuurt.