Laatste kans


Een gilletje en geflapper in de kuip. Een duif heeft het hoofd van Renske als landingsplaats gekozen, schrikt van haar schrik, wijkt weer uit en landt in zee.

Vreemd gezicht, een duif die zwemt als een eend.

De vogel verzamelt haar laatste krachten en weet vanaf de top van een golf weer op te stijgen. Zij (denk ik, geen idee) vliegt nog een rondje om Lola en neemt een besluit. Ik ga landen op die zeilboot, lastige vrouw of niet - dit is mijn laatste kans. Een schitterende glijvlucht volgt, in een flauwe bocht richting de ingang van de kajuit waar de duif, vol in de remmen en door ons verbijsterd gadegeslagen, een noodlanding maakt op de kaartentafel rechts om de hoek.

Een duif kan snel beslissen als het erop aankomt.

Wat te doen met een vermoeide vluchteling die jou ter hoogte van Calais om onderdak komt vragen? Brood en water aanbieden is wel het minste. Maar eerst moet deze gast de kajuit uit. De duif ziet me behoedzaam naderen en duikt in het opbergvak naast de kaartentafel. Haar kop past erin, haar lijf steekt eruit. 'Als ik hem niet zie, ziet hij mij vast ook niet', moet de gedachte zijn. Ze laat zich toch oppakken en naar de kuip verplaatsen, waar zij het aangeboden brood en water negeert. Ze is moe, doodmoe. De ogen gaan dicht en half weer open, terwijl zij schommelend probeert niet om te vallen. Geen dutje waar je echt van uitrust.

Inmiddels hebben we door dat dit een echte postduif is, met drie ringen om haar poten. Misschien is ze vanuit Engeland het Kanaal overgevlogen en bekaf geraakt van de noordoostenwind van vandaag. Het bevalt haar steeds beter aan boord, erg goed eigenlijk. Ze poept veel, minstens eenmaal per uur.

Bij Boulogne vliegt ze met krachtige slagen naar het vasteland.

Recente berichten
Archief

Klik         als je liever een mail stuurt.