Spaans paradijs


Met David, een Nederlandse zeiler met wie we bevriend zijn geraakt, loop ik naar het winkeltje bij de haven van La Coruna. Het hangt er vol met hengels, kunstaas en scherpe haken - we gaan wapentuig aanschaffen. De verkoper raadt me een glanzende blauwe hengel aan en een flink formaat plastic vis, waarmee je gegarandeerd de mooiste bonito's vangt. De nep vis heeft een opvallende centenbak, die hem onder water houdt als hij aan de vislijn achter onze zeilboot aan zwemt. Ik zie nog niet helemaal hoe ik straks de enorme vis aan boord hengel die hier in getrapt is, en hoe ik hem een snelle dood bezorg, maar oké - alles stap voor stap. Als we drie weken op de Atlantische Oceaan doorbrengen zal verse vis vast heel welkom zijn.

Finisterre

We verlaten de haven van La Coruna en gaan op weg naar de Ria's van Noord West Spanje, inhammen die doen denken aan fjorden, een vaargebied met eindeloze mogelijkheden. In de mooie baai bij het plaatsje Corme laten we het anker zakken en luieren we in de kuip.

Een dag later blijkt de 'roemruchte' Kaap Finisterre in diepe slaap te verkeren als wij langsvaren, zodat we ongeschonden in Muros arriveren, een pittoresk vissersplaatsje met nauwe straatjes en een eindeloze hoeveelheid bars en restaurants. Er staat wel een boze havenmeester op de steiger, zijn ogen schieten vuur. 'Why didn't you call me?? I have no room for you!' Het wordt druk in de haven, er komt een regatta aan. Oké, sorry, we hadden je moeten oproepen via de marifoon, maar rustig aan, we willen best naar een ander plekje verkassen. De kleine Spanjaard gromt nog wat na, maar lijkt al een beetje te ontdooien. 'Are you Pedro?', vraag ik op mijn allervriendelijkst. 'Hmm, yes.' Ik vertel hem dat hij in de Atlantic Pilot genoemd wordt. Een beetje slijmen met de havenmeester kan soms geen kwaad. Pedro is een begrip onder zeilers in dit gebied en behalve een Spaanse druktemaker ook een aardige man. We kunnen blijven liggen en de volgende dag helpt hij ons ook aan een monteur die de kapotte buitenboordmotor repareert. 'No problem, chicos!'

San Vincente del Mar

Ook in de schitterende Spaanse Ria's kun je miskleunen, merken we verderop, voor anker bij de haven van Riveira. 'Lui, niet naar Riveira gaan, tenzij je houdt van kermis met technobeat tot half drie 's nachts', appen we naar andere zeilers die nog in Muros zijn. We zeilen de volgende dag snel door naar San Vincente del Mar, waar we ankeren bij het strand en afkoelen in zee. Spanje lijdt net als Nederland onder een hittegolf. Overdag worden we omringd door kwetterende badgasten, bootjes en een paar best irritante jetski's. 's Avonds, als alle badgasten naar huis zijn, is het warm en stil en liggen er nog maar een paar zeilboten voor anker. We eten vis op een terras met uitzicht op Lola.

In de Ria van Vigo probeer ik me een beeld te vormen van de slachtpartij die hier ruim driehonderd jaar geleden plaats vond. Nog niet zo makkelijk op deze vredige, zonnige plek. Een Engels Nederlandse vloot opent in oktober 1702 de aanval op de Spaanse zilvervloot, die kwetsbaar aan het einde van de baai voor anker ligt. De slag eist 800 levens onder de aanvallers en 2000 onder de Spanjaarden. Alle Spaanse schepen worden vernietigd, maar de buit valt tegen. De kostbaarheden voor de Spaanse koning waren in allerijl al aan wal gebracht.

We tuffen verder richting Baiona, waar we te midden van andere jachten voor anker gaan. Het is een zwoele avond, maar 's nachts wordt het een heksenketel. De wind neemt toe tot kracht 6, ankers krabben. Mannen met hoofdlampjes zijn druk in de weer op hun voordek, een vrouw gilt. Op de marifoon hoor ik de ene schipper tegen de andere zeggen: 'Go to the harbour! Your anchor is no good! You are right in front of me!'

Lola hobbelt flink. We doen geen oog dicht, maar zijn blij met ons goede anker.

Morgen zeilen we naar Portugal.

Recente berichten
Archief

Klik         als je liever een mail stuurt.